Z serii jesienne słodkości... dziś dyniowe ciastka.
Kuszą pomarańczową barwą i zapachem cynamonu.
Słodkie, małe co nie co w wersji vege.
Kruche ciastka dyniowe
200 g mąki
orkiszowej
100 g mąki
kukurydzianej
140 g
margaryny
140 g cukru
pudru
120 g puree
z dyni *
1 cukier
waniliowy
1 łyżeczka
cynamonu
1/2
łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Masło
utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać puree z dyni. Wsypać suche
składniki (przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i
przyprawami). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia różyczki.
Ciastka piec w temperaturze 160°C ok 20 minut, do momentu aż brzegi zaczną być lekko brązowe.
* puree z dyni
Smacznego :)
Monika
Ciastka piec w temperaturze 160°C ok 20 minut, do momentu aż brzegi zaczną być lekko brązowe.
* puree z dyni
Dynię oczyścić, pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec około 60 min., aż dynia będzie miękka.
Ostudzoną dynię zblendować na gładką masę.
Puree można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego :)
Monika
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakują :)
UsuńMasz rację. Kuszą i to bardzo :-D
OdpowiedzUsuńZachęcam do ich upieczenia. Pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam takie dyniowe słodkości!! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz piekłam ciastka z dynią i z pewnością nie ostatni :)
UsuńUstawiam się w kolejce po kilka sztuk, piękne, zdrowe i bardzo jesienne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
UsuńFantastycznie wyglądają!; )
OdpowiedzUsuńI do tego super smakują :)
UsuńJakie piękne :) koniecznie będę piekła!
OdpowiedzUsuńZachęcam, z pewnością będziesz zachwycona ich smakiem :)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne :)
OdpowiedzUsuńCieszą nie tylko oko ale i podniebienie :)
UsuńAle one są śliczne! Widzę, że się powtarzam ale to pierwsze wrażenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają tak kruchutko i delikatnie, fantastyczne :D
OdpowiedzUsuńCiastka nie tylko dobrze wyglądają ale i rewelacyjnie smakują. Zachęcam do wypróbowania :)
UsuńKocham dynię więc chętnie bym je pochrupała :)
OdpowiedzUsuń