1 grudnia 2014

Kruche ciastka dyniowe


Z serii jesienne słodkości... dziś dyniowe ciastka.
Kuszą pomarańczową barwą i zapachem cynamonu.
Słodkie, małe co nie co w wersji vege.



Kruche ciastka dyniowe
200 g mąki orkiszowej
100 g mąki kukurydzianej
140 g margaryny
140 g cukru pudru
120 g puree z dyni *
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać puree z dyni. Wsypać suche składniki (przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i przyprawami). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia różyczki. 
Ciastka piec w temperaturze 160°C ok 20 minut, do momentu aż brzegi zaczną być lekko brązowe.

puree z dyni
Dynię oczyścić, pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec około 60 min., aż dynia będzie miękka.
Ostudzoną dynię zblendować na gładką masę.
Puree można przechowywać w lodówce do 3 dni.


Smacznego :)

Monika





20 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację. Kuszą i to bardzo :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do ich upieczenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. uwielbiam takie dyniowe słodkości!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz piekłam ciastka z dynią i z pewnością nie ostatni :)

      Usuń
  4. Ustawiam się w kolejce po kilka sztuk, piękne, zdrowe i bardzo jesienne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie wyglądają!; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne :) koniecznie będę piekła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, z pewnością będziesz zachwycona ich smakiem :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Cieszą nie tylko oko ale i podniebienie :)

      Usuń
  8. Ale one są śliczne! Widzę, że się powtarzam ale to pierwsze wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają tak kruchutko i delikatnie, fantastyczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka nie tylko dobrze wyglądają ale i rewelacyjnie smakują. Zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  10. Kocham dynię więc chętnie bym je pochrupała :)

    OdpowiedzUsuń