28 listopada 2014

Ciasto z dynią


Nie wiem jak Wy ale zaczynam czuć nastrój zbliżających się świąt.
Boże Narodzenie w kuchni to dla mnie  paleta przeróżnych zapachów:
cynamonu, goździka, gałki muszkatołowej, miodu, wanilii... uwielbiam tą mieszankę.
 Działa kojąco na moją duszę...
Dziś jeszcze jesiennie ale z nutą zbliżających się świąt -
 ciasto z dynią pachnące cynamonem i gałką muszkatołową.


Ciasto z dynią

1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni*
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
100 g mlecznej czekolady


 Jajka utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać olej a następnie puree z dyni.
Wsypać przesianą i połączoną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami mąkę.
Na koniec dodać rozdrobnioną czekoladę, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam margaryną i obsypałam mąką).
Piec w 180 °C ok 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Według uznania posypać cukrem pudrem lub ozdobić czekoladą.


* puree z dyni
Dynię oczyścić, pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec około 60 min., aż dynia będzie miękka.
Ostudzoną dynię zblendować na gładką masę.
Puree można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego :)
Monika


18 komentarzy:

  1. Moniko,
    pysznie i klimatycznie.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, ciasto było pyszne ... Pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Puszyste a w środku wilgotne. Ciasto marzenie :)

      Usuń
  3. jaka srednica ma miec tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm.

      Usuń
  4. Ale fantastycznie wyrosło! No i ten kolor, piękny; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nie tylko dobrze wyglądało ale i smakowało. Polecam :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. To był mój debiut kulinarny z dynią w roli głównej. Od teraz i ja jestem fanką dyniowych wypieków :)

      Usuń
  6. Piękne ciacho! Chętnie wprosiłabym się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam to ciasto, cudownie je zaprezentowałaś, pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń