13 listopada 2014

Ciastka z żurawiną i kokosem


Poranek pachniał dziś u mnie kokosem ...
Coraz częściej w mojej kuchni obok ciast pojawiają się małe wypieki. 
Sprawdzają się one rewelacyjnie w "kryzysowych sytuacjach", gdy brak czasu na pieczenie a ochota na coś słodkiego ogromna.

Chciałabym się dziś z Wami podzielić przepisem na małe słodkości w wersji vege, pyszne i zdrowe :)



Ciastka z żurawiną i kokosem

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ok 100 g suszonej żurawiny
3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka starta z połowy cytryny
cukier waniliowy
szczypta soli

dodatkowo
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski. Dodać wiórki kokosowe, cukier, mus jabłkowy, olej, szczyptę soli i skórkę cytrynową. Zagnieść zwarte ciasto, pod koniec dodać rozdrobnioną żurawinę.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Piec 10-15 minut do delikatnego zbrązowienia w 190°C.
Szczelnie zamknięte w metalowej puszcze zachowują świeżość do 2 tygodni.

Smacznego :)
Monika





17 komentarzy:

  1. FAJNE FOTOGRAFIE ;-)
    BARDZO LADNIE!

    ZAPRASZMA DO SIEBIE NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne!
    Mam na nie wielką ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj mam ochotę już je zrobić, natychmiast..;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobienie tych ciastek nie zajmuje dużo czasu. Tak szybko jak się je przygotowuje, tak szybko znikają :)

      Usuń
  4. Fajne bo wegańskie i do tego klimatycznie pokazane :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one śliczne :) Pyszne musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne ciasteczka, zrobię w tym tygodniu dla dzieci!

    OdpowiedzUsuń