Coraz częściej w mojej kuchni obok ciast pojawiają się małe wypieki.
Sprawdzają się one rewelacyjnie w "kryzysowych sytuacjach", gdy brak czasu na pieczenie a ochota na coś słodkiego ogromna.
Ciastka z żurawiną i kokosem
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ok 100 g suszonej żurawiny
3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka starta z połowy cytryny
cukier waniliowy
szczypta soli
dodatkowo
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski. Dodać wiórki kokosowe, cukier, mus jabłkowy, olej, szczyptę soli i skórkę cytrynową. Zagnieść zwarte ciasto, pod koniec dodać rozdrobnioną żurawinę.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Piec 10-15 minut do delikatnego zbrązowienia w 190°C.
Szczelnie zamknięte w metalowej puszcze zachowują świeżość do 2 tygodni.
Szczelnie zamknięte w metalowej puszcze zachowują świeżość do 2 tygodni.
Smacznego :)
Jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńFAJNE FOTOGRAFIE ;-)
OdpowiedzUsuńBARDZO LADNIE!
ZAPRASZMA DO SIEBIE NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńŚliczne te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńI do tego świetnie smakują, polecam :)
UsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką ochotę...
Dziękuję :)
UsuńOj mam ochotę już je zrobić, natychmiast..;-)
OdpowiedzUsuńZrobienie tych ciastek nie zajmuje dużo czasu. Tak szybko jak się je przygotowuje, tak szybko znikają :)
UsuńFajne bo wegańskie i do tego klimatycznie pokazane :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż one śliczne :) Pyszne musiał być :)
OdpowiedzUsuńOj tak, ciastka są pyszne :)
Usuńwyglądają doskonale!
OdpowiedzUsuńŚliczności :-)
OdpowiedzUsuńCudne ciasteczka, zrobię w tym tygodniu dla dzieci!
OdpowiedzUsuń