11 lutego 2015

Mini pączki z serkiem


Ostatkowe małe co nieco - mini pączki z serkiem...
prosty przepis a jaki efekt.


Mini pączki z serkiem

500 g sera, quarku bądź serka homogenizowanego
500 g mąki
2 jajka
200 g cukru
70 ml rumu
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
cukier puder
1,5 l oleju rzepakowego


Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser (ja użyłam quarku)wlać rum a następnie powoli dosypywać mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Do szerokiego rondla wlać olej, pozostawiając trochę do natłuszczania łyżki.
Pączki nabierać najlepiej natłuszczoną łyżką i wrzucać na gorący tłuszcz (gdy włożymy do tłuszczu drewnianą łyżkę i wokół zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza oznacza to, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę i możemy w nim smażyć).
Pączki smażyć z dwóch stron na ciemny złoty kolor, uważając aby ich nie przypalić.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Monika

4 komentarze:

  1. Bardzo za nimi przepadam, są proste w zrobieniu a taaakie dobre; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, w prostocie siła i smak :)

      Usuń
  2. Wpraszam się :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń